Om Håkan

Edith Crepp

Bakom karaktären Edith Crepp finner du Håkan W. Sleman, revyartist, textförfattare och designer.

Edith Crepp, Vem Är Det?

Mitt vardagliga utseende.

Jag vill bli en sång och dansman.

Redan vid fem års ålder visste jag vad jag ville syssla med. Om någon frågade den lille parveln vad han skulle bli när han blev stor, så blev alltid svaret: ”Antingen ska jag bli skådespelare eller kock”, jag blev både och.

 

1976 Vid 14 års ålder fick jag hjälpa till med lite av varje då Teatergruppen Ateljén i Kristianstad satte upp 1700-talspjäsen ”Den Farliga Vänskapen” av Marivaux. Sedan blev det ungdomsrevyer i Tollarp, där Jan ”Tollarparn” Eriksson ackompanjerade vid ett par tillfällen.

 

1979 Jag avslutade min utbildning på Restaurangskolan i Helsingborg och var då utbildad kock med fackbrev.

 

1980 Edith Crepp gör entré på anrika nattklubben Trocadero, men försvann lika snabbt som hon hade dykt upp. Samma år kom jag med i Sydligan och revyn ”Va Du Vill”, skriven av Claes G Qwarfordt. För regin svarade den inte helt okända kvinnan Elisabeth Banke. Hugo Franzén på Kristianstadsbladet skrev: ”Störst behållning hade man av livlige Håkan W. Sleman från Tollarp, som rätt matchad bör kunna bli en tillgång i större sammanhang.

1981 Jag kom till Kristianstadsrevyn och Ingvar Andersson. ”Ett triumfkort att räkna med”, ”Dansar och sjunger bra” och ”Agerar säkert” var några omdömen om mig från den tiden. Det härligaste berömmet jag har fått var när vi spelade revyn ”Pysavin och Bier” i Malmö 1983. Efter föreställningen kom Ulla ”Skoogan” Björk bakom scenen och sa till mig: ”Påg, jag måste få "kramma" om dig. Jag hörde varenda bokstav du sa”. Hos Ingvar stannade jag fram till 1985, då stegen gick till Malmö och Trelleborg.

 

1987 Jag gjorde min första entré i Trelleborgsrevyn. Det var också då som mitt skrivande kom igång på riktigt. Det har blivit ett stort antal kupletter och sketcher sedan dess. Även scenografi och kostym har jag inte heller kunnat hålla mina fingrar borta ifrån.

 

1992 I Södertälje fick jag ta emot Bosse Parnevik stipendiet tillsammans med bl a den inte helt okände komikern Robert Gustavsson. Det var för "ständig idérikedom och mångsidighet" som jag tilldelades stipendiet.

 

1994 Till min stora glädje fick jag vara med i etthundraårsjubileet av Ystads Teater med uppsättningen ”100 år av teater”. Aldrig hade jag kunnat drömma om att jag, tillsammans med sex andra killar med käpphäst, skulle dansa naken med pappåse på huvudet föreställande sju husarer ridandes till bad. Det hela blev en stor succé.

 

1997 Jag började att gå i lära hos en modist i Ystad. Efter flera år av kostymdesign hade jag inte funnit någon som kunde göra flotta teaterhattar till mina kreationer, så då bestämde jag mig att lära mig att göra dem själv. Efter det har det blivit ett stort antal hattar, den ena mer extrem än den andra.

 

Jag går ofta ut som en ovanligt vanlig man.

Jag gör också manliga karatärer på scen.

2000 Jag träffade min manager Leif Persson som behövde diverse sångtexter till musik som var förlagd hos honom. Leif blev mycket nöjd med mina arbetsprover. Detta år ställde jag även upp i den stora dragqueen tävlingen ”Frøken Verden” på Christiania i Köpenhamn och då väcktes Edith Crepp till liv igen.

 

2001 Ett musikaliskt samarbete inleddes då jag blev presenterad för musikern Dick Örnå. Edith Crepp uppträdde på nattklubben Indigo och showade på Kajplats 305 tillsammans med bland andra Christer Björkman.

 

2002 Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn har under året fått se Edith Crepp och hennes show med många härliga discolåtar och schlagers på repertoaren.

 

2003 Jag gjorde ett antal shower på Gretas i Göteborg och blev nominerad till Årets Öresundspris av tidningen QX:s läsare. Dessutom gjorde jag stor succé på TUR-Mässan i Göteborg (Skandinaviens största resemässa). Vidare förgyllde jag RFSL Hallands 20-årsjubileum, showade tillsammans med mina systrar i Shameless och rev ner stort jubel på Stora Regnbågsfesten tillsammans med Afro-dite.

 

2004 Var ett lyckat år för mig med många framträdanden och nya bekantskaper med åtskilliga intressanta personer. Jag uppträdde i Göteborg, Jönköping, Norrköping, Trollhättan, Umeå, Piteå och Köpenhamn, men naturligtvis också i Malmö. Under hösten inledde jag även ett samarbete med min älskade syster Doris Dostojevskij, vilket resulterade i flera lyckade shower i Malmö och Köpenhamn.

 

2005 Shower i Köpenhamn och Malmö och Borås, både tillsammans med Doris Dostojevskij och enskilt. Under året startade jag också eget produktionsbolag med namnet Crepp Production.

 

2008 var ett händelserikt år för mig. Under våren medverkade jag i TV4:s succéserie Talang 2008 och tog mig till semifinal med min vulgära version av ”Jag är full”. Där efter blev det Allsång på Skansen där jag tillsammans med Miss Inga ledde allsången ”Tango för två”. Jag medverkade också i barnprogrammet Rampljuset (SVTB) samt gjorde en timslång intervju i Radio Kristianstad.

 

2010 började jag spela revy i Trelleborg igen efter 10 års uppehåll.

 

2011 fyllde jag jämnt och reste till New York för att få inspiration och se på musikaler.

 

2013 kom jag med i Regnbågsteatern och började samarbeta med Miguel Ángel Fraga. Under Eurovisionveckan i maj då Malmö var värd för Eurovision Song Contest gav jag som Edith Crepp en Schlagerkonsert i S:t Petri Kyrka tillsammans med diplomorganisten Carl Adam Landström, och blev därmed den första "drugan" som sjungit i en svensk kyrka.

 

2014 Mycket arbete med Regnbågsteatern, dagens gäst i P4 Extra och Schlagerkonsert tillsammans Carl Adam Landström i S:t Petri Kyrka under Malmöfestivalen var några av årets höjdpunkter.

Div. uppsättningar

Copyright © Edith Crepp Production